Samenvatting vrijdagpreek 24 Mei 2024 – Khilafat: de goddelijke milddadigheid en zegeningen

KJ-Summary-NL-20240524     KJ-Summary-FR-20240524

KJ-Summary-UR-20240524      KJ-Summary-BN-20240524

 

Samenvatting vrijdagpreek 24 Mei 2024
Gegeven door Hazrat Khalifatul Masih V (aba)

In de vrijdagpreek van 24/05/2024 sprak Huzoor-e-Anwar (aba) over de zegen van Allah dat Hij ons de mogelijkheid heeft gegeven de Beloofde Messias (as) te accepteren, die door Allah was beloofd voor de herleving van de islam. Na hem is, volgens Gods belofte en de profetieën van de Heilige Profeet (sa), het systeem van Khilafat voortgezet en blijft het functioneren binnen deze Jama‘at. Huzoor-e-Anwar (aba) besprak daarna de uitdagingen waarmee de Khilafat in verschillende tijdperken te maken heeft gehad en hoe, ondanks deze uitdagingen, de vooruitgang van de Jama‘at bleef toenemen. De Jama‘at vestigde zich in tientallen landen, er werden nieuwe gemeenschappen gevormd en de middelen voor de oprichting van toegewijde gemeenschappen werden geboden. In overeenstemming met Zijn beloften blijft Allah deze opmerkelijke tekenen tonen.

De Heilige Profeet (sa) deed een voorspelling: “Het profeetschap zal onder jullie blijven zolang Allah het wil. Dan zal Hij het wegnemen. Daarna zal Khilafat op het patroon van profeetschap worden ingesteld. Vervolgens zal Allah deze zegen wegnemen wanneer Hij wil. Dan, volgens Zijn decreet, zal een onderdrukkende monarchie worden gevestigd, die mensen leed en moeilijkheden zal bezorgen. Wanneer deze periode eindigt, zal er een tijdperk komen van nog onderdrukkender koningschap. Dit zal doorgaan totdat Allah’s genade wordt gewekt en Hij dit tijdperk van tirannie zal beëindigen. Daarna zal Khilafat op het patroon van profeetschap opnieuw worden ingesteld.” Na dit te hebben gezegd, zweeg de Heilige Profeet (sa). In overeenstemming met Allah’s beloften werd de opvolging van Khilafat voortgezet na de Beloofde Messias (as).

Hij verklaarde: Ik ben het Zegel van de Khulafa. Nu, wie ook door Allah de positie van Khilafat wordt toegekend, zal alleen als mijn volgeling komen. Daarom, hoeveel moeite wereldse mensen ook doen, ze kunnen geen Khilafat vestigen behalve door mij te volgen.

Met verwijzing naar de beloften van de Almachtige God, verklaarde de Beloofde Messias (as): Beste vrienden! Aangezien het de Sunnatullah is, van oudsher, dat de Almachtige God twee Manifestaties toont zodat de twee valse vreugden van de tegenstanders worden beëindigd, is het nu niet mogelijk dat God Zijn oude Sunnah loslaat. Dus treur niet over wat ik jullie heb verteld; noch moeten jullie harten verdrietig zijn. Want het is essentieel dat jullie ook de tweede Manifestatie zien, en de komst daarvan is beter voor jullie omdat het eeuwigdurend is en zal voortduren tot de Dag des Oordeels. En die tweede Manifestatie kan niet komen tenzij ik vertrek. Maar wanneer ik vertrek, zal God die tweede Manifestatie voor jullie zenden die altijd bij jullie zal blijven, zoals beloofd door God in Barahin-e-Ahmadiyya. En deze belofte is niet voor mijn persoon. De belofte is met betrekking tot jullie, zoals God [tot mij] zegt: Ik zal deze Jama‘at, die jullie volgelingen zijn, doen zegevieren over anderen tot de Dag des Oordeels.

Dus het is onvermijdelijk dat jullie de dag van mijn vertrek zien, zodat na die dag de dag komt die de dag van de eeuwige belofte is. Onze God is Degene die Zijn belofte houdt en Getrouw is en de Ware God. Hij zal jullie alles tonen wat Hij heeft beloofd. Hoewel deze dagen de laatste dagen van deze wereld zijn en er veel rampen op komst zijn, is het noodzakelijk dat deze wereld blijft bestaan totdat al die dingen die God heeft geprofeteerd, zijn vervuld. Terwijl Hij deze beloften vervult, blijft de Almachtige Allah dagelijks tekenen van steun voor de Jama‘at tonen. Geen mens kan dit doen; alleen Allah, terwijl Hij Zijn beloften vervult, brengt vrome zielen naar de Jama‘at.

Daarna vertelde Huzoor-e-Anwar (aba) enkele incidenten van individuen. In Guinee-Bissau sloten de familieleden van Usman Sahib zich steeds massaler aan bij de Jama‘at. Hij riep geleerden op om dit te voorkomen. Het was een vrijdag, dus luisterde hij eerst naar de preek van Huzoor op MTA. Na de preek gehoord te hebben, zei hij dat deze gemeenschap niet vals kan zijn. Hoe kan een gemeenschap die de geschiedenis van de metgezellen van de Heilige Profeet (sa) vertelt, vals zijn? Bovendien is Khilafat ook een middel tot verspreiding. Sommige mensen begrijpen alleen door naar MTA te kijken dat dit inderdaad de ware gemeenschap is.

Een man uit Gambia zag op een nacht iemand in een droom, maar wist niet wie het was. Nadat hij mensen had gevraagd wie deze persoon was, ontdekte hij dat het de Imam van de Ahmadiyya-gemeenschap was. De volgende dag bezocht hij het missiehuis van de Jama‘at en de Imam liet hem MTA zien. Toen hij mijn gezicht daar zag, riep hij uit: “Dat is hem!” Daarna sloot hij zich aan bij de Jama‘at. De belofte van Allah de Almachtige is voor de voortzetting en de hulp en ondersteuning van de tweede manifestatie. Hierdoor is de overwinning voor de islam voorbestemd. De 118-jarige geschiedenis van de Ahmadiyya Khilafat bewijst elke dag dat Allah de Almachtige inderdaad Zijn steun en hulp verleent aan de Ahmadiyya-e-Khilafat, en de Jama‘at blijft gestaag vooruitgang boeken. Moge Allah de Almachtige mij ook Zijn speciale genade schenken om deze verantwoordelijkheid te vervullen, en moge Hij elke Ahmadi in staat stellen altijd met volledige loyaliteit en oprechtheid verbonden te blijven met de Khilafat-e-Ahmadiyya, en moge de Khilafat-e-Ahmadiyya continu mensen ontvangen die vroom en standvastig blijven tot de Dag des Oordeels. Moge Allah de Almachtige al die doelen vervullen die Hij aan de Beloofde Messias (as) heeft beloofd en moge het Koninkrijk van de Ene God in de wereld worden gevestigd door de Khilafat-e-Ahmadiyya, en moge de wereld het vaandel van Mohammed, de Boodschapper van Allah (sa), aanschouwen. Ameen!